Sportmassage

De definitie van sportmassage is: “Het toepassen van een aantal handgrepen op een ontbloot lichaamsdeel van een gezonde sporter, met als doel de lichamelijke conditie te verbeteren, te herstellen of eventuele nadelige gevolgen van zijn/haar sportbeoefening weg te nemen.”

Het karakter van een massage kan ontspannend of activerend zijn, dit is afhankelijk van het tijdstip van de massage, zoals hieronder aangegeven.

Een ontspannende massage kan worden toegepast (de dag) na een activiteit om spieren te helpen herstellen of om heerlijk te ontspannen. Deze vorm van massage heeft een dehydrerend effect, wat betekent dat vocht versneld wordt afgevoerd. Daarnaast kan een verhoogde spierspanning, ophopingen van afvalstoffen, worden verminderd.

Als de spieren héél zwaar belast zijn, bijvoorbeeld door het lopen van een marathon, is het beter om de massage uit te stellen.

Een activerende massage kan worden toegepast vóór een activiteit waarbij het lichaam wordt voorbereid op de inspanning. Doel hiervan is de doorbloeding verbeteren, waardoor er zuurstof naar de spieren gaat en het lichaam zich instelt op deze activiteit. Dit kan ook in de rust van een wedstrijd plaatsvinden of bijvoorbeeld bij atletiek of turnen tussen de verschillende onderdelen.

Indien nodig kan er ook een tape of bandage worden aangelegd ter ondersteuning/versteviging van de spieren of gewrichten.