Dorntherapie

De Dorntherapie komt uit Duitsland en is in tegenstelling tot “kraken” een zachte milde therapie. Dorn therapie werkt direct op de doornen van de wervelkolom. De wervelkolom is het stabiele omhulsel van het ruggenmerg, de grootste bundel zenuwen die van de hersenen naar al onze organen in ons lichaam voert. Met de duimen zet de Dorn-therapeut op een voorzichtige manier de wervels op hun plekje terug (zonder veel druk). Tegelijk maakt de therapeut het bindweefsel tussen de wervels los, waardoor de doorbloeding beter wordt. Daardoor voelen mensen zich beter en kunnen klachten voorkomen worden en ook herstellen. Vaak heb je na elke behandeling ook nog een fijn en ontspannen gevoel!

Beenlengteverschil
Bijna iedereen heeft een beenlengteverschil. Wel hebben we even lange benen, alleen daar waar het been langer lijkt, is er meer ruimte in het heupgewricht. Een uitzondering is het beenlengteverschil als gevolg van een operatie of als gevolg van een aangeboren afwijking. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze pilaren ongelijk lang zijn, staat ook het bekken scheef: bekkenscheefstand

Dit veelvoorkomende probleem moet verholpen worden, omdat het anders voor veel problemen gaat zorgen. Het leidt vaak tot heiligbeenverschuivingen (daarop staat de wervelkolom) en veel chronische problemen: scoliose, lage rugklachten, heupklachten, kniepijn, voetproblemen, verzakkingen, darm- en blaasproblemen en nekklachten. Meestal krijg je dan te horen: je been is te kort, doe maar een verhoging onder je schoen. Echter dit stabiliseert de bekkenscheefstand, die later tot enorme heup en lage rugklachten kan leiden. Het lange been moet korter gemaakt worden. Door de Dornmethode kan iedereen zijn benen op gelijke lengte houden.

De wervels
Als door het opheffen van het beenlengteverschil nu de basis in orde is, gaan we verder met de wervelkolom.  Alle wervels worden nu gecontroleerd. Als ze niet in de goede positie staan worden ze voorzichtig weer op hun goede plekje gedrukt. Staan alle wervels op hun meest ideale positie, dan ziet de ruggenwervel er uit als een parelketting. Heb je een afwijkende wervel gevonden, dan worden de spieren met Sint Janskruid olie gemasseerd, zodat er ontspanning optreedt. Dan oefent de therapeut bij het uitademen van de patiënt gericht druk uit op de wervel uitsteeksels en voelt met beide duimen de wervelkolom van onder naar boven toe. De patiënt moet dan voor de borstwervels met beide armen pendelen en voor de lendenwervels met het been pendelen, waardoor er in de musculatuur beweging ontstaat. Zo glijdt de wervel weer in de goede positie. De behandeling is ook heel goed voor zenuwen en organen. De sturing van de organen gaat vanuit de hersenen via het ruggenmergkanaal naar de plaatsen waar ze uit de wervelkolom naar de betreffende organen lopen. Als de wervels niet goed staan komen deze verbindingen ook onder druk te staan.

Hoe nu verder?
Na de Dorn behandeling 2 á 3 dagen inspanningen vermijden. Er kan wat spierpijn optreden op plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn. Dat betekent dat de nieuwe positie gestabiliseerd wordt. Veel water en thee drinken helpt hierbij om het ontgiften te bevorderen (opgehoopte giften in de weefsels komen nu los). Het mooie van de Dorn-methode is dat het zo eenvoudig, begrijpelijk en doeltreffend is. Geen wonderkuur, maar gewoon met gezond verstand het totale botten- en bewegingsapparaat te lijf.

Hoeveel behandelingen heb je nodig?
Met de Dorn methode kun je met een paar behandelingen (2 tot 5 keer) de wervels weer in de juiste positie zetten, waardoor klachten afnemen . Dit is aan te bevelen in combinatie met de Breuss massage.

Breuss Massage

De tussenwervelschijf is het kraakbeen tussen de wervels dat ervoor zorgt dat de zenuwen beschermd worden en de wervels elkaar niet raken.
De Breuss-massage is een fijngevoelige, energetisch handmatige rugmassage met Sint Janskruid olie, die psychische energetische en lichamelijke blokkades kan oplossen. Je kunt er veel tussenwervelkolom problemen, zoals ischias en hernia ongevaarlijk en succesvol mee behandelen.
De zachte Breuss-massage van de wervelkolom gaat er van uit dat er geen versleten tussenwervelschijven bestaan, omdat alle cellen ook op hoge leeftijd steeds weer vernieuwd worden. Er bestaan wel gedegenereerde tussenwervelschijven, maar die kunnen gestimuleerd worden, zodat ze weer verbeteren, regenereren.
Bij osteoporose of pijn moet de massage heel voorzichtig gedaan worden, de massage mag niet pijnlijk zijn.
Bij hevige wervelkolomproblemen, enorme pijn of zeer verkrampte spieren is de Breuss-massage een ideale voorbereiding op de Dorn-therapie.
De Breuss-massage kan ook na de Dorn-behandeling gegeven worden om de wervelkolom nog meer te strekken. De Breuss-massage kan je zo vaak herhalen als je wilt.

Hoeveel behandelingen heb je nodig?
Met de Dorn methode kun je met een paar behandelingen (2 tot 5 keer) de wervels weer in de juiste positie zetten, waardoor klachten afnemen . Dit is aan te bevelen in combinatie met de Breuss massage.

Bron: Met dank aan Idelette Eijgelaar – http://www.ideletteeijgelaar.nl